1988-as cannes-i filmfesztivál

41. cannes-i nemzetközi filmfesztivál
Rendezvény
Dátum1988. május 1123.
ElnökEttore Scola
Filmek száma89
NyitófilmA nagy kékség
ZárófilmWillow
Díjazottak
Arany PálmaHódító Pelle
Külön nagydíjElválasztott világ
A zsűri díjaRövidfilm a gyilkolásról
A zsűri díja (animációs kisfilm)Ab ovo – Homoknyomok
Fesztiválok
Előző40. cannes-i filmfesztivál (1987)
Következő42. cannes-i filmfesztivál (1989)
Hivatalos weboldal
www.festival-cannes.fr

A 41. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 1988. május 11. és 23. között került megrendezésre, Ettore Scola olasz filmrendező elnökletével. A hivatalos versenyprogramban 21 nagyjátékfilm és 9 rövidfilm szerepelt; az Un certain regard szekcióban 22, míg versenyen kívül 7 alkotást vetítettek. A párhuzamos rendezvények Kritikusok Hete szekciójában 7 nagyjátékfilmet és 5 kisfilmet mutattak be, a Rendezők Kéthete elnevezésű szekció keretében pedig 18 nagyjátékfilm vetítésére került sor.

Az 1988. évi fesztivál

A fesztivált Luc Besson romantikus drámája, A nagy kékség nyitotta meg. A filmkészítők névsorát tekintve az 1988-as év kiemelkedő, annak ellenére, hogy az alkotók nem a legjobb filmjeikkel voltak jelen; a rendezvényen a nagy öregek (Manoel de Oliveira, Jean-Luc Godard) mellett megtalálhatók az akkortájt legkeresettebb fiatalok: Chén Kǎigē (Csen Kaj-ko), Bille August, és Krzysztof Kieślowski, illetve akiknek művészete éppen beérőben volt: Peter Greenaway, Claire Denis, Chris Menges. A két, legjobban reklámozott és leginkább várt alkotás a három évvel korábban fanyalgással fogadott Clint Eastwood dzsesszzenés versenyfilmje (Bird – Charlie Parker élete), valamint a „legamerikaibb európai”, Luc Besson versenyen kívül bemutatott alkotása (A nagy kékség) volt.

Clint Eastwood (2007)

Az Arany Pálmát Bille August vehette át a svéd-dán koprodukcióban készített Hódító Pelle című szociodrámájáért. A film sikeréhez nagyban hozzájárult a magas színvonalú operatőri munka és – mint azt a zsűri külön kiemelte – Max von Sydow rendkívüli játéka (aki egyébként Ved vejen című alkotásával filmrendezőként is bemutatkozott az Un certain regard szekcióban). A másodikfilmes brit operatőr, Chris Menges Elválasztott világa kapta a zsűri külön nagydíját, a lengyel Krzysztof Kieślowski Rövidfilm a gyilkolásról című filmje, a zsűri és a FIPRESCI díját, a legjobb művészi hozzájárulás díját pedig az ugyancsak brit Peter Greenaway Számokba fojtva című, fanyar humorú, fekete filmdrámája. A legjobb férfi alakítás díját, az utolérhetetlen dzsesszzenészt, Charlie „Bird” Parkert alakító Forest Whitaker kapta. Egyébként a Bird nyerte el a Technikai Főbizottság nagydíját is. 1987 után Barbara Hershey ismét átvehette a legjobb női alakítás díját, megosztva az Elválasztott világ másik két női szereplőjével, Jodhi May-jel és Linda Mvusival. Az aktus Hersley csúcsteljesítménye mellett másik két rekordot is hozott: eddig sohasem kapott három fő megosztott díjat, ráadásul a 13 éves Jodhi May volt a legfiatalabb színésznő, akinek játékát Cannes-ban jutalmazták.

A már említett filmcsillagokon felül nagy érdeklődés kísérte A nagy kékség gárdájának bevonulását, élen Jean Renóval és Rosanna Arquette-tel. A színészek mezőnyéből kiemelkedett Christopher Walken és Melanie Griffith (A milagrói babháború), Richard Gere és Penelope Ann Miller (Távol az otthontól), Fanny Ardant, Greta Scacchi és című filmje, továbbá Robert van Ackeren Vénuszcsapda, valamint Mike Figgis Viharos hétfő című alkotása. A szekció eseményeit ebben az évben tartották utoljára a Croisette Palotában, melyet később szállodaipari komplexummá építettek át.

Szabó István

A magyar filmművészetet a fesztiválon immár ötödik alkalommal induló Szabó István Hanussen című, magyar-NSZK-osztrák koprodukcióban készült filmdrámája képviselte, Klaus Maria Brandauerrel, Erland Josephsonnal, Bánsági Ildikóval, Grażyna Szapołowskával, Eperjes Károllyal és Cserhalmi Györggyel a főbb szerepekben. A rövidfilmek versenyébe Cakó Ferenc Ab ovo – Homoknyomok című animációs filmjét hívták meg. A homokanimációs rövidfilm elnyerte a zsűri díját. A fesztiválra kiutaztatott hivatalos magyar filmdelegáció tagjai voltak: Köröspataki Kiss Sándor újságíró, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége zsűrijének tagja, Szabó István rendező, Koltai Lajos operatőr, Cakó Ferenc rajzfilmrendező és Gárdos Péter filmrendező.

Magyar vonatkozásként említhető, hogy a versenyprogramban vetített brit-német-svájci koprodukciós Der Passagier – Welcome to Germany című filmben Tony Curtis mellett feltűnik a Nyugat-Németországban élő magyar származású George Tabori, továbbá, hogy az Un Certain Regard szekcióban bemutatott kanadai Forgóajtók operatőre Szabó István 1963-as fesztiváldíjas Te című alkotásának képi világát is megteremtő Vámos Tamás volt. A fesztivál filmdarabokból összerakott, női arcot ábrázoló plakátját ugyancsak egy magyar származású kanadai művész, Tibor Timar tervezte.

Zsűri

Versenyprogram

Arany Kamera

Hivatalos válogatás

Nagyjátékfilmek versenye

Fernando Ezequiel Solanas

Nagyjátékfilmek versenyen kívül

Un Certain Regard

Rövidfilmek versenye

Párhuzamos rendezvények

Kritikusok Hete

Nagyjátékfilmek Rövidfilmek

Rendezők Kéthete

Díjak

Nagyjátékfilmek

Rövidfilmek

Arany Kamera

Egyéb díjak

Kapcsolódó szócikkek

Jegyzetek

  1. a b c d A források zömében rövidített címen, Ab ovo-ként szerepel.
  2. V. C. Thomas: 1988 – Un monde à part. Festival de Cannes. Ecran Noir. (Hozzáférés: 2008. október 31.) (franciául)
  3. a b A fesztiválon Katinka címmel mutatták be.
  4. a b c DVD forgalmazásban: Távoli hangok, csendes életek.
  5. Magyar filmdelegációk külföldi rendezvényeken. In Filmévkönyv 1988–89: A magyar film egy éve. Budapest: Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum. 1989. 406. o. arch Hozzáférés: 2021. január 5. PDF (57,5 MB) ISSN 0230-2047  
  6. AFFICHES - Festival de Cannes 1988. . (Hozzáférés: 2008. október 31.)
  7. a b c d Zárójelben a magyarországi filmbemutató, illetve DVD-forgalmazás címe (forrás: PORT.hu, Interaktív filmkatalógus és kritikus tömeg), kiegészítve a Filmvilág adatbázisában található magyar címekkel.
  8. Nemzetközi cím. A versenyben Onimaru címen indították.
  9. A filmet Josida Kidzsu művésznéven rendezte.
  10. A fesztiválon Welcome to Germany címmel szerepelt.
  11. Magyarországon Hotel Terminus: The Life and Times of Klaus Barbie címen került DVD-forgalmazásba.
  12. Az IMDb adatbázisában Stars in Broad Daylight címmel szerepel.
  13. A díj kihirdetésekor a zsűri külön kiemelte Max von Sydow rendkívüli játékát, amellyel a film sikeréhez hozzájárult.
  14. DVD-n Hotel Terminus: The Life and Times of Klaus Barbie címen került forgalmazásba.
  15. a b A Rendezők Kéthete szekcióban mutatták be.
  16. a b A filmet A francia filmművészet perspektívái (Perspectives du cinéma français) elnevezésű, kizárólag francia filmek részére szervezett, a fesztiváltól független, párhuzamos szekcióban vetítették.
  17. A Kritikusok Hete szekcióban mutatták be.

További információk

Commons:Category:1988 Cannes Film Festival A Wikimédia Commons tartalmaz 1988-as cannes-i filmfesztivál témájú médiaállományokat.